OVER
De Nietjesfabriek werd in 2009 opgericht door de jonge acteurs/theatermakers Freek Mariën en Sarah Van Overwaelle vanuit hun gezamenlijke fascinatie voor de troostende kracht van poëzie. Ze volgden allebei onze opleiding aan KASK Drama Gent. Freek profileert zich ook als theaterauteur, Sarah als vormgeefster. In de voorstellingen van De Nietjesfabriek staan de poëtische kracht van beelden en de beeldende kracht van woorden centraal. De jonge makers pakken donkere, ‘volwassen’ thema’s met de nodige lichtheid aan, waardoor ze ook voor jongeren toegankelijk worden. Freek Mariën en De Nietjesfabriek wonnen in 2012 de Kaas&Kappes-prijs voor de tekst van de voorstelling Vergiet. Deze prijs bekroont de beste jeugdtheatertekst uit het Nederlands-Duitse taalgebied. In 2015 besloot de fabriek zijn deuren te sluiten om theatermakers Freek en Sarah elk hun eigen theatertaal verder te ontwikkelen. Freek richtte Het Kwartier op en Sarah Het WOLK.
VISIE
Wij geloven dat je je voorstelling niet moet beginnen maken vanuit “wat kent een kind” maar vanuit “wat moet/kan een kind leren kennen.” Niet meestappen in hun wereld, maar die wereld verruimen. We kiezen niet voor kinderthema’s maar voor volwassen thema’s, die we eerlijk en fantasievol aan kinderen presenteren. Zo hadden we het over dementie in Vergiet (8+), tijdsdruk in Altijd tijd voor taart (10+) en terminale ziekte in Derwazeens (6+).
Wij zijn gefascineerd door de initiële verwondering. Dit moment waarop je iets voor de eerste keer ziet of ervaart, verliest men bij het ouder worden vaak. Die houding proberen we opnieuw op te roepen bij ons publiek. Ook in ons spel zijn we hiernaar op zoek: door verwonderd te staan tegenover alles wat er gebeurt, blijft elke voorstelling ‘nieuw’ en speel je in het hier en nu.
Met onze voorstellingen willen we de fantasie van de kijker openbreken. We verplaatsen ons in de fantasie van een kind, die we overstijgen door er een ‘volwassen’ meerwaarde aan te geven. Herkenning is hierbij een instapmiddel, waarna het publiek iets meemaakt dat het bekende overstijgt. We vervormen de realiteit en plaatsen haar in een nieuwe logica.
We streven ernaar dat tekst en vormgeving zo sterk zijn, dat ze ook op zichzelf kunnen staan. Doordat alle elementen wel vanuit één heldere overkoepelende gedachte gecreëerd worden, vormen ze een geheel. Alle delen zijn autonoom sterk, en de combinatie geeft de meerwaarde.
We werken we aan de uitbouw van een jeugdtheaterrepertoire. De tekst moet ook, los van de enscenering, lees- en speelbaar zijn.
Zowel in beeld als taal zijn we op zoek naar een poëtische esthetiek. Een scherpe keuze in woord en beeld maken de voorstelling krachtiger. Poëzie trekt je weg van het alledaagse waardoor je verbeelding geprikkeld wordt. Zoals we poëzie scheppen in beeld, zo scheppen we beelden in de poëzie.